Herstellen van een eetstoornis.
Herstellen van een eetstoornis, wat houdt dat nu eigenlijk in? Spreken we dan alleen over terug normaal leren eten en aankomen in gewicht? Of komt er toch nog meer bij kijken? Je leest het hier!
Helaas wordt maar al te vaak gedacht dat je van je eetstoornis genezen bent eens je terug op gewicht bent of je weer een normaal eetpatroon hebt. Hoewel het klopt dat dit noodzakelijke voorwaarden zijn voor je herstel (lees: je kan niet hersteld zijn van je eetstoornis als je eetgedrag en gewicht nog verstoord zijn), zijn het toch ook geen voldoende voorwaarden op zich! Bij eetproblematiek speelt namelijk veel meer mee dan enkel deze factoren. Wanneer je de rest vergeet en je in de behandeling enkel hier op richt, zal je daarom ook een groter risico op herval hebben!
In haar boek “Gids voor herstel van eetstoornissen” beschrijft Dr. Greta Noordenbos (2007) alle criteria die van belang zijn. Als er 1 boek is dat ik aan bijna al mijn eetstoornispatiënten en hun families aanraad, dan is het dit wel. Anno 2022 is het nog zeker actueel! Het boek geeft veel inzicht in de kernprocessen van een eetstoornis (Wat is een eetstoornis nu eigenlijk?) en maakt direct duidelijk dat een eetstoornis eigenlijk helemaal niet over eten of gewicht gaat: het is slechts een middel tot een doel! En om die eetstoornis te overwinnen moet het in de behandeling dus over veel meer dan enkel eten en gewicht gaan!
Dr. Noordenbos beschrijft de volgende criteria bij het herstellen van een eetstoornis:
Het is dan ook geen wonder dat het herstellen van een eetstoornis een proces van lange adem is en heel wat tijd kost. Dit is zeer belangrijk om als patiënt, partner of ouder te beseffen! Dr. Noordenbos beschrijft dat het in principe mogelijk is om het eetgedrag en gewicht te herstellen in 6 maanden tijd, maar dat er daarna doorgaans nog 1 tot 1.5 jaar intensieve psychotherapie nodig is voor het psychisch, emotioneel en sociaal herstel. In een ambulante behandeling waar de patiënt geen gebruik kan maken van een gespecialiseerd behandelteam dat externe structuur biedt tijdens en na de eetmomenten, duurt dit eerste in mijn ervaring vaak zelfs nog langer. Zeker bij forse anorexia.
Geef jezelf en je geliefde dus de tijd om hier uit te komen en besef dat een eetstoornis heel wat complexer is dan het op het eerste gezicht misschien wel lijkt!
REFERENTIE:
Greta Noordenbos (2007). Gids voor herstel van eetstoornissen. Uitgeverij De Tijdstroom, Utrecht.
Grete Noordenbos (2014). Een eetstoornis overwinnen, kan dat? Uitgeverij De Tijdstroom, Utrecht.