Emdr.

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitisation and Reprocessing’ therapie en werd in 1987 ontwikkeld door Francine Shapiro. Hoewel de therapie initieel misschien de wenkbrauwen doet fronsen, werd de werkzaamheid ervan inmiddels in honderden wetenschappelijke onderzoeken aangetoond en geldt het als richtlijnbehandeling voor traumastoornissen zoals PTSS en complexe PTSS.

Hoe EMDR werkt, wordt uitgebreid uitgelegd in de volgende animatie:

Zoals in het filmpje te horen was, werkt EMDR dus door de beperkte capaciteit van ons werkgeheugen en de gelijktijdige focus op de traumatische herinneringsbeelden en de afleidende vingerbewegingen. Hierdoor verliezen de beelden hun lading (desensitisatie) en ontstaan er nieuwe opvattingen (reprocessing). De therapie heeft -in geval van een weinig complex trauma- een betrekkelijk korte duur (+- 6 sessies) en is emotioneel minder belastend dan imaginaire exposure, de andere richtlijnbehandeling voor psychotrauma.

EMDR kan daarnaast ook als onderdeel worden toegevoegd aan reguliere behandelingen voor niet-traumastoornissen. Denk bijvoorbeeld aan paniekstoornissen, fobieën, dwangstoornissen, eetstoornissen, … waar cognitieve gedragstherapie meestal geldt als richtlijnbehandeling. Dit omdat er bij deze stoornissen vaak ook een nare herinnering of voorstelling is van iets waar de betrokkene bang voor is (bijv. de eerste paniekaanval, een beangstigende gedachte, het negatief lichaamsbeeld, …). Ook deze herinnering of voorstelling kan met EMDR gedesensitiseerd worden zodat de angst hiervoor verdwijnt en de behandeling vlotter verloopt. Tot slot leent EMDR zich ook erg goed om te combineren met schematherapie.

Herken je jezelf, je partner of je kind (16+) in deze problematiek en zoek je hulp? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen voor een afspraak.