Beste cliënt,
ik ben op dit moment aan het overschakelen naar de Nederlandse GGZ. Dit duurt nog enige tijd vooraleer ik operationeel ben. Deze website is nog under construction en wordt gaandeweg bijgewerkt. Aanmeldingen zijn op dit moment NIET mogelijk.
Mvg,
Sophie Pollock
Werkwijze.
De aanmelding .
Mijn praktijk is gericht op de Nederlandse GGZ en/of mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Hierbij richt ik mij enkel op volwassenen (18+) die naar de S-GGZ (gespecialiseerde GGZ) verwezen worden voor een klassieke eetstoornis, een trauma- of dissociatieve stoornis en eventuele comorbide persoonlijkheidspathologie, mits er geen sprake is van de genoemde exclusiecriteria.
Aanmelden kan via het contactformulier en vereist een verwijsbrief van de huisarts. Deze verwijsbrief moet aan een aantal voorwaarden voldoen om tot verzekerde zorg te kunnen leiden. Zo moet 1) de diagnose (of anders ‘het vermoeden van een psychische stoornis’) vermeld staan en moet het 2) om een verwijzing voor psychotherapie gaan. Ook moet 3) de datum van de verwijsbrief VOOR het eerste gesprek vallen. Kijk dus goed na of je verwijsbrief aan deze vereisten voldoet voordat je bij mij op intake komt.
De intakefase .
In de intakefase kijken we samen naar wat er precies aan de hand is en waar je hulp bij zoekt. We proberen zicht te krijgen op hoe deze klachten zijn ontstaan en waarom je er last van blijft hebben. Hierbij verkennen we zaken zoals opvoedings- en omgevingsfactoren, persoonlijke eigenschappen, ingrijpende levenservaringen, eventuele onderliggende medische problematiek, … Dit kunnen immers belangrijke factoren zijn die moeten worden meegenomen in de verdere behandeling. Waar nodig geef ik hiervoor soms ook extra vragenlijsten mee.
De ervaring leert dat één gesprek meestal onvoldoende is om dit goed uit te zoeken. Daarom dat de intakefase doorgaans twee gesprekken in beslag neemt. Hierna hebben we meestal voldoende zicht op de (voorlopige) diagnose(s), werkhypothese (voorlopige probleemsamenhang), behandeldoelen en of ik de geschikte partij ben om je hierbij te helpen. Hierbij is het ook belangrijk om een klik met elkaar te hebben. Ook voor jou is dit dus een moment om af te toetsen hoe je je voelt bij ons contact.
De intakegesprekken kunnen leiden tot het opstarten van een behandeltraject/plaatsing op de wachtlijst of een (terug)verwijzing naar de huisarts of andere therapievorm (bijv. opname, dagbehandeling, …).
De behandeling .
Voor de opstart van de behandeling is het belangrijk dat we een gedeelde visie hebben over wat er aan de hand is en wat er precies moet gebeuren om hier verbetering in te brengen. Dit is het zogenaamde behandelplan. Hierin staan de verschillende therapiedoelen en de manier waarop we hier samen aan gaan werken. Als behandelmethoden en -modellen gebruik ik de cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR en de fasegerichte behandeling (bij dissociatieve problematiek). Dit zijn de meest aangewezen behandelmethoden en -modellen voor deze klachten. Op mijn blog vind je hier uitgebreide artikels over zodat je je een beeld kan vormen van wat dit inhoudt.
In de behandeling zullen we veel praten en dingen onderzoeken, werken we bepaalde zaken uit op het whiteboard en gebruiken we emotiegerichte, cognitieve of gedragsgerichte technieken en oefeningen. Ik geef typisch ook veel uitleg en voorlichting tijdens onze gesprekken en geef soms ook leestips of opdrachten mee naar huis. Om de zoveel tijd zullen we de voortgang ook evalueren. De frequentie hiervan nemen we op in het behandelplan. Het is belangrijk om te beseffen dat er steeds een actief engagement van beide partijen nodig is voor een gunstig behandelverloop. Ik heb jouw inzet en bereidheid net zo hard nodig als jij die van mij.
Qua stijl ben ik warm en rustig, maar ook directief. Ik geef je dus waar nodig ook feedback of adviezen mee. Soms kan dit wel eens moeilijk of confronterend zijn, maar altijd is het doel om jou te helpen en sterker te maken. Mijn blik ligt als therapeut steeds op het heden, verleden én de toekomst.
Behandelvorm en frequentie .
De therapie kan zowel live als online geboden worden indien je klachten dit toelaten en de verplaatsing voor jou te ver zou zijn of je bijvoorbeeld doordeweeks op kamers zit. Hoe vaak je in therapie komt, wordt in onderling overleg bepaald naargelang jouw noden en mogelijkheden. De afspraken zijn doorgaans individueel. Mits je hiermee instemt kunnen we waar nodig echter ook jouw partner of ouders betrekken voor bijkomende informatie of om gedurende een aantal gesprekken samen rond bepaalde dingen te werken. Ik doe echter geen op zichzelf staande relatietherapie.
Wetgeving, klachten en privacy .
Ik ben in Nederland geregistreerd als Psycholoog NIP (245391), Psychotherapeut BIG (69934574516) en GZ-psycholoog BIG (49934574525) en daarmee verbonden aan hun beroepscode en tuchtrecht. Daarnaast ben ik ook gebonden aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO-wet) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Ik beschik over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut dat dateert van maart 2025. Mocht je onverhoopt een klacht hebben over je behandeling, dan gun ik het ons beiden dat je dit in eerste instantie met mij wilt bespreken zodat ik hiervan kan leren en ik jou hier alsnog mee kan helpen. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.
Lees vervolgens hier meer over mijn privacybeleid volgens de AVG.
Heb je andere of bijkomende vragen, aarzel dan niet om mij te contacteren.
Lees hieronder zeker ook de faq’s eens na !
Lees hieronder zeker ook de faq’s eens na !