Gedragstherapie.
De gedragstherapie is wereldwijd één van de meest onderzochte en effectief bevonden vorm van psychologische hulpverlening. Voor veel psychische klachten geldt het daarbij als ‘gouden standaard’.
De gedragstherapie is een behandelmodel dat vertrekt vanuit het idee dat een groot deel van ons denken, voelen en doen is aangeleerd. Dit noemen we ‘conditionering’. Deze conditionering kan ontstaan door bepaalde ervaringen die men heeft meegemaakt of door te verwachte gevolgen van een bepaald gedrag. Bij psychische klachten zien we dat mensen last krijgen van deze conditioneringen en er problemen door ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat sociaal angstig is geworden na pesterijen. Hij verwacht opnieuw gekwetst te worden en durft zo geen vriendjes meer maken… Of denk aan een volwassene die zichzelf heeft aangeleerd dat perfectionisme helpt om fouten en kritiek te voorkomen, maar zo uiteindelijk in een burn-out belandt…
De gedragstherapie heeft reeds een hele ontwikkelingsgeschiedenis doorlopen en kent van daaruit ook verschillende generaties die elk hun eigen accenten leggen zoals de cognitieve gedragstherapie en de schematherapie – ook een vorm van gedragstherapie.
De cognitieve gedragstherapie of ook CGT genoemd werd ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Beck (1960) en legt veel nadruk op de rol van onze gedachten bij het ontstaan van negatieve gevoelens en gedragingen. De CGT stelt dat het immers niet gebeurtenissen op zich zijn die psychische klachten veroorzaken, maar wel de negatieve automatische gedachten die hierover ontstaan. CGT gaat dan ook aan de slag met het opsporen van denkfouten en niet-helpende, irrationele gedachten. Door deze bij te stellen en gebeurtenissen anders te interpreteren, gaan we onszelf beter voelen en kunnen we ook ons gedrag veranderen.
In CGT gaat de therapeut je door middel van psycho-educatie en bepaalde technieken helpen om je negatieve automatische gedachten uit te dagen en anders te leren denken. Daarnaast gaat de therapeut ook met het gedrag zelf aan de slag en wordt er veel aandacht besteed aan vaardigheidstrainingen, ontspanningsoefeningen, exposure opdrachten, … om vicieuze cirkels te doorbreken en gewenst gedrag aan te leren. Wil je graag nog wat meer informatie over CGT dan is deze website een aanrader!