Beste cliënt,
ik ben op dit moment aan het overschakelen naar de Nederlandse GGZ. Dit duurt nog enige tijd vooraleer ik operationeel ben. Ook deze website is nog under construction en wordt gaandeweg bijgewerkt. Aanmeldingen zijn op dit moment NIET mogelijk.
Mvg,
Sophie Pollock
Tarieven en vergoeding.
Tarieven .
Sinds 2022 loopt de vergoeding van een behandeling in de Nederlandse GGZ volgens het Zorgprestatiemodel. De Nederlandse Zorg Autoriteit NZA heeft hiervoor officiële tarieven bepaald waar ik mij aan houd. Die kan je hier inzien. Deze tarieven zijn ook van toepassing voor eventuele Belgische patiënten.
Deze tarieven zijn anders per aard van het consult (diagnostiek of behandeling) en hangen af van de duur. Hierbij is het principe: geplande tijd = gerealiseerde en dus aangerekende tijd. In geval van het 15 minuten of langer uitlopen van een afspraak wordt de duur hiervan aangepast. Ook mails en telefoontjes vallen onder consulten en er zijn aparte tarieven voor rapportage en overleg.
De twee intakegesprekken duren 75 minuten en staan in het teken van diagnostiek. Zij worden dan ook als zodanig in rekening gebracht, ongeacht of het leidt tot het opstarten van een behandeling. Indien dit niet het geval is, dan krijg je van mij een verslag van mijn bevindingen alsook een gericht verwijsadvies. De vervolgconsulten worden als behandeling in rekening gebracht en duren meestal 60 minuten, tenzij anders afgesproken werd.
Vergoeding .
Om je zorg in Nederland vergoed te krijgen, heb je een geldige verwijsbrief van je huisarts nodig en dienen je klachten te vallen onder de verzekerde zorg. Dit laatste is steeds het geval voor de klachten waar ik mij op focus (i.c. eetstoornissen, trauma- en dissociatieve stoornissen, comorbide persoonlijkheidspathologie). Daarnaast is het ook belangrijk dat je voor alle zekerheid op voorhand de toestemming van je zorgverzekeraar geverifieerd hebt, aangezien mijn praktijk in België ligt en het dus om geplande buitenlandse zorg gaat. Voor sommige zorgverzekeraars is dit in bepaalde gevallen immers een voorwaarde.
Ik werk contractvrij, wat inhoudt dat je (mits de eventueel noodzakelijke toestemming) recht hebt op een gedeeltelijke vergoeding van je zorg. Hierbij stuur ik de rekening rechtstreeks naar jou en dien je deze vervolgens zelf te declareren bij je zorgverzekeraar. Hou dus rekening met een eigen bijdrage (en ook je eventuele nog openstaande eigen risico!). Hoe hoog deze vergoeding en dus je eigen bijdrage precies is, hangt af van welke verzekeringspolis je hebt. Meestal komt dit voor de zorg bij mij overeen met de vergoeding die je bij overige (ongecontracteerde) zorgverleners in Nederland zou krijgen.
Indien je overweegt om bij mij in behandeling te komen, heb ik voor het gemak het volgende documentje voor je opgesteld. Hiermee kan je de toestemming van je zorgverzekeraar verifiëren, alsook inzicht krijgen in de precieze vergoeding van je zorg. Ik geef je de tip om deze tekst in een mailtje aan je zorgverzekeraar te kopiëren, zodat je hier een officieel en schriftelijk antwoord op hebt en je achteraf niet voor verrassingen kan komen te staan.
NB: Voor Belgische cliënten die geen Nederlandse zorgverzekering hebben, is geen verwijzing nodig. In België is er echter slechts een zeer beperkte terugbetaling van psychologische zorg door de mutualiteiten. Daar vind je hier een overzicht van.
Annulaties en no show .
Gemaakte afspraken kunnen tot 24u op voorhand en op eender welke weekdag kosteloos geannuleerd worden. Annulaties dienen steeds schriftelijk per mail of sms te gebeuren. Opgelet: voor afspraken die niet volgens deze voorwaarden geannuleerd werden, zal een vergoeding van 75 euro voor de gereserveerde tijd aangerekend worden. Dit valt niet onder de verzekerde zorg en kan dus ook niet bij je zorgverzekeraar gedeclareerd worden.
Omdat ik snap dat er zich soms plotse omstandigheden kunnen voordoen thuis of op het werk, krijg je van mij als geste echter 1 joker die je eenmalig kan inzetten voor een laattijdige annulatie.
Tips .
Elk jaar kan je kijken of het voor jou zinvol is om te wisselen van zorgverzekeraar. Dat kan tot en met 31 december. Ik kan en mag je hier echter geen adviezen over geven, aangezien ik niet kan overzien wat dit voor je andere zorgvormen betekent. Op internet vind je verschillende websites om je polis te vergelijken. Pas hierbij goed op de verwoording in de verschillende polissen. Een zin als ‘met deze polis is de vergoeding 75% van het marktconforme tarief of het tarief van zorgverleners met contract’ betekent niet noodzakelijk dat u dus 75% van het NZA tarief vergoed krijgt. Sommige zorgverzekeraars leggen hun gecontracteerde zorgverleners immers eigen tarieven op, naar wat zij persoonlijk marktconform vinden en lager is dan de officiële NZA tarieven. De NZA tarieven zijn echter gebaseerd op grootschalig kostprijsonderzoek door de NZA zelf en verrekent in de consultprijs ook alle indirecte kosten (zoals kosten van het EPD en ICT-faciliteiten, huisvesting, de verplichte lidmaatschappen en herregistraties…) en zijn dus de werkelijke marktconforme tarieven.
Als je zorgverzekeraar minder dan 75% vergoedt, kan je mogelijks het zogenaamde hinderpaalcriterium inroepen. Dit houdt in dat de vergoeding niet zó laag mag zijn dat dit jou belet om naar een bepaalde zorgverlener te gaan. In dat geval kan je bij je zorgverzekeraar aandringen op een hogere vergoeding. Dit doe je best door middel van een schriftelijk verzoek (een mondelinge toezegging door een helpdeskmedewerker is vaak niet voldoende).
Een laatste tip die tot slot nog helpend kan zijn, is om ook bij de belastingdienst te informeren of je het stuk eigen bijdrage mogelijks kan aftrekken van de belastingen. Dit is vaak inkomensafhankelijk.
NB: Het bovenstaande is enkel van toepassing voor patiënten met een Nederlandse zorgverzekering. In België kan je financieel toegankelijkere zorg krijgen binnen (onder meer) de gesubsidieerde centra zoals de CGG’s en eerstelijnsnetwerken. Vraag je huisarts om meer informatie of neem contact op met de zorgkruispunten.
Heb je andere of bijkomende vragen, aarzel dan niet om mij te contacteren.
Lees hieronder zeker ook de faq’s eens na !
Lees hieronder zeker ook de faq’s eens na !